פוסט טראומה טיפול נוירופידבק

פוסט טראומה מה זה ?

על פוסט טראומה אפשר להקל בשיטת הנוירופידבק שהנה שיטת תרגול מוחית, בלתי פולשנית ומועילה. פוסט טראומה (PTSD) הנה תגובת דחק נמשכת לאירוע טראומה. היא גורמת למי שחווה אותה לסבל רב ומשמעותי עד כדי הימנעות מכל מצב אשר מחזיר את האדם לחוויה המזכירה לו את הטראומה.

אנשים רבים יחוו טראומה בעקבות תאונה, תקיפה מינית, מלחמה או אירוע מסכן חיים אחר אשר הותיר בהם פחד וחרדה או שהיו עדים לאירוע מעין זה. תגובות לאירוע טראומטי הן טבעיות כאשר הן מתקיימות בזמן הסמוך לאירוע אולם כל דחייה של טיפול והימשכות הסימפטומים לטראומה מאובחנים כהפרעת דחק פוסט טראומטית ובהם צריכים לטפל.

תסמינים של פוסט טראומה משתנים מאדם לאדם והם נחלקים לארבעה סוגים: חוויה של פלשבק בה אדם חש שהוא נמצא שוב בתוך אותו אירוע טראומה. הימנעות מנוכחות במקומות או מאנשים המזכירים לו את הטראומה. חוסר יכולת להיזכר בה, רגשות אשם ושינויים בקוגניציה, או לחלופין ערות יתר. דריכות, תוקפנות, בעיות שינה ועוד.

במאמר זה נדבר על פוסט טראומה טיפול באמצעות נירופידבק וכמו כן הסבר על למה ואיך זה מתחיל.

 

8% מהאנשים סובלים מ-PTSD פוסט טראומה

פוסט טראומה בעידן של ריבוי תאונות דרכים, מלחמות ועוד איננה הפרעה נדירה. כ-8% מהאנשים שחוו אירוע מסכן חיים סובלים מפוסט טראומה כולל סימפטומים מרכזיים של ההפרעה.

הפרעה זו עלולה לפרוץ בכל גיל ואצל כל אדם בכל מקום ובפרט בארץ. חלק גדול הסובלים מפוסט טראומה הם חיילים או מילואימנקים אשר השתתפו בקרבות או במלחמה ועליהם נאמר סובלים מהלם תותחים או מ"הלם קרב".  אבחון של פוסט טראומה  נעשה עפ"י ספר האבחנות הפסיכיאטריות DSM-5 והוא מציג כמה קריטריונים לאבחון: היחשפות אדם לאירוע טראומתי מסכן חיים, עדות של אירוע כזה. חוויה אישית של טראומה כאשר האדם חווה ברצף ובהתמדה תחושות של פחד ואימה, פלאשבקים העולים ומציפים חלקים הן האירוע. חלומות המעוררים מצוקה פסיכולוגית מתמשכת לכל סימן המזכיר את האירוע ועוד.

אחת הדרכים אותה עושים אנשים הסובלים מפוסט טראומה היא הימנעות מכל גירוי הקשור לטראומה. ציפיות ומחשבות מעוותות כלפי העולם ועל עצמם. האשמה עצמית וגילויי תוקפנות כמו אימה, אשמה, בושה, כעס ועוד.

הגישה הפסיכואנליטית גורסת כי פוסט טראומה הנה תגובה עוצמתית מאוחרת לקיומה של טראומת ילדות שלא עברה עיבוד כראוי אלא הדחקה הכחשה, בריחה ודיכוי התגובה הטבעית, ובזמן הטראומה מנגנוני ההגנה הטבעיים לא פעלו נכון.

 

מהו הטיפול המקובל בפוסט טראומה?

כיום מטופלים אנשים הסובלים מהפרעת פוסט טראומה בטיפולים פסיכולוגיים שונים, המנסים לסייע להם לעבד מחדש את האירוע הטראומטי. מדובר על טכניקת טיפול קוגניטיבית-התנהגותית אולם היא איננה מתאימה לכל אדם ולא תמיד מצליחה לעזור למטופלים.

כיוון שפוסט טראומה מלווה גם בפחד, חרדה וירידה במצב הרוח, רבים מהסובלים מההפרעה נוטלים באופן רצוף כדורים פסיכיאטריים כדי להקל על עצמם במצבי לחץ, אולם כמו תמיד עם כדורים – בזמן מסוים הם לפעמים מפסיקים להשפיע ואז המינונים עולים ומתקיימת התמכרות קשה לתרופות, אשר ממנה עלולים המטופלים לסבול מתופעות לוואי ותלות לא בריאה פיזית ולא נפשית.

 

טיפול בנוירופידבק מפחית ומקל במצבי פוסט טראומה

כאמור יש כל מיני גישות פסיכו-דינמיות וקוגניטיביות לטיפול בפוסט טראומה, אולם הן לא תמיד מצליחות להקל על המטופלים וטיפול תרופתי כאמור מקל אך לא תמיד מסייע ומשיג את השיפור הרצוי.

והשאלה הגדולה היא איפה כן יש פיתרון?

נוירופידבק הנו טיפול המשלב תרגול מוחי בעל תוצאות מוכחות בהפחתת הסימפטומים והתסמינים במצבי פוסט טראומה, כפי שהם מודגמים בפעילות החשמלית במוח. טכנולוגיה זו פועלת מתוך נקודת הנחה כי כל חרדה, פחד, אירוע טראומטי, הפרעות או מחלות נפש – באות לידי ביטוי בפעילות חריגה בגלי החשמל שבמוח ואת זאת ניתן לזהות באמצעות מכשיר QEEG המשמש לטיפול נוירופידבק.

הרעיון המרכזי בטיפול הוא ללמד את המוח לשפר ולאזן את הפעילות המוחית הבלתי תקינה ואז אוטומטית, גם יהיה שיפור והפחתה בתסמינים ובסימפטומים של הפוסט טראומה.

טיפול נוירופידבק נעשה באמצעות חיבור המטופל לאלקטרודות (חיישנים לקרקפת הראש) אשר משדרות את תגובותיו למכשיר EEG. הוא מתבקש לצפות בסרט או משחק המעורר תגובות מסוימות, כאשר התגובות המוחיות שלו נמדדות בזמן אמת ומוצגות במסך המחשב של המטפל.

כאשר התגובה המוחית חיובית, המטופל מקבל פידבק – משוב חיובי, כך הוא לומד לזהות את התגובה הרצויה ולהגיב באופן נכון. לעומת זאת, כאשר התגובה אינה חיובית, מסך הסרט מתחיל להיות מטושטש או קטן. פעולה זו גורמת למטופל לתרגל חלקים מסוימים במוח המגיבים באופן שגוי בשל השפעת הפוסט טראומה. ככל שהאימונים מתקדמים המוח לומד לשלוט בגלי המוח, ניתן ממש לראות את השיפור בתמונת פעילות המוח לפני ואחרי הטיפול. ככל שהפעילות המוחית משתפרת גם המטופל חווה שיפורה בסימפטומים של הטראומה. מטופלים רבים שעברו טיפול נוירופידבק הצליחו להפחית סימפטומים מסבי סבל של הטראומה שלהם ויצאו לדרך חיים חדשה.

צור קשר

לכל שאלה מלאו את הפרטים בטופס ונחזור אליכם בהקדם:
דילוג לתוכן