ספק של משרד הבטחון מס' 0011027986

ספק של משרד הבטחון מס' 0011027986


פוסט טראומה טיפול

הפציעה השקופה: כיצד ניתן להתמודד עם פוסט טראומה ולהמשיך בחיים?

אנחנו חיים במדינה המקיימת מציאות של מלחמה וחוסר ודאות יום יום. ילדים שחיים במקלטים וממ"דים, נערים שמתגייסים לצבא והופכים בין רגע ללוחמים, תאונות, תקיפות מיניות, אלימות ועוד. אירועים כאלו נחווים אצלנו כטראומה לגוף, למוח ולנפש, ונצרבים אצלנו בתודעה לנצח. ההשפעה שלהם יכולה להיות סבירה, אבל במקרים מסוימים היא מתפתחת עד כדי הפרעה נפשית, הידועה בשם "פוסט טראומה". 


פוסט טראומה אינה מנת חלקם של חיילים בלבד. היא יכולה להופיע בקרב מבוגרים וילדים, שמתגוררים באזור שבו המצב הבטחוני אינו יציב, אנשים שחוו פיגועי טרור, בנסיבות של אובדן, מצב בריאותי, תאונה, פגיעה מינית, הזנחה, אירועים שונים ועוד. 

ההבדל בין חזרה לשגרה בריאה, לבין קיבעון הטראומה והימשכות התסמינים הוא באופן שבו מתמודדים עם הטראומה ומטפלים בה. חשוב להבין שפוסט טראומה יכולה להופיע גם שנים רבות לאחר האירוע ולכן חשוב להכיר ולדעת לזהות את הסימפטומים שלה. 




ד"ר אירנה נתנאל (Ph.D), מנהלת המרכז לשיפור תפקודי המוח "אלפא בריין סנטר", מטפלת מוסמכת לטיפול התנהגותי קוגניטיבי – CBT מטפלת בנוירופידבק וביופידבק מסבירה כיצד ניתן לזהות ולהתגבר על פוסט טראומה: 

הפרעה פוסט טראומטית היא הפרעה המשתייכת לקבוצת הפרעות החרדה וכוללת שלוש קבוצות סימפטומים מרכזיות המתקיימות לפחות חודש לאחרי האירוע הטראומטי:

ד"ר אירנה

ד"ר אירנה נתנאל (Ph.D)


  •  סימפטומים של חווית האירוע הטראומתי מחדש - מצבים בהם האירוע הטראומטי משוחזר שוב ושוב באופן בלתי רצוני: זכרונות חודרניים ומעיקים, פלשבקים, מתח פיסי ונפשי בעת מפגש עם פרטים המזכירים את האירוע הטראומטי, סיוטים, תחושה שהאירוע מתרחש בשנית.


  • סימפטומים של הימנעות – מצבים של המנעות ונתק: המנעות ממפגש עם אנשים, מקומות, חפצים, נסיעה בכלי רכב, הדחקת מחשבות ורגשות שמזכירים את הטראומה, תחושת ניתוק רגשי ואדישות, היעדר עניין בחברה, אנשים או פעילויות, פגיעה בזיכרון – שכחה של חלקים מרכזיים מהאירוע הטראומטי.


  • סימפטומים של עוררות מוגברת – מצבים של עוררות יתר, קשיי הירדמות ושינה, עצבנות או התפרצויות זעם, רגישות יתר לרעשים וריחות.  סימפטומים אלו הופכים ללא ספק את החיים לסבל מתמשך, ופוגעים במרבית המקרים במכלול היבטי חיים משמעותיים, תפקוד תעסוקתי, לימודי ובין אישי.

 

אז איך מחזירים את החיים לקדמותם?

ישנו אזור במוח שאחראי על חווית הטראומה. בעזרת טכנולוגיה מתקדמת (בדיקת QEEG שאינה פולשנית) ניתן לזהות האם הפעילות באזור זה חריגה וסוטה מטווח הנורמה, ולהתאים טיפול ספציפי לאימון אותו אזור, בהתאם לתסמיני המטופל ולמפת המוח שלו. המטרה היא לשפר את הפעילות המוחית ולהחזיר אותה למצב תקין. כך ניתן להקל על התסמינים ולהתגבר על הטראומה.

תחילה מתבצעת בדיקת QEEG לזיהוי האזור במוח הזקוק לאימון, ולאחריה מותאמת תכנית טיפולים אישית. במהלך הטיפול המטופל צופה בסרט או משחק בעוד חיישנים עוקבים אחר פעילות גלי המוח שלו. המטופל מקבל משוב, מתי מוחו מתקרב למצב רצוי ומתי לא, כך הוא לומד לזהות את גלי המוח שלו ולהחזיר את הפעילות המוחית על ידי אימונים חוזרים ונשנים למצב אופטימלי. 

ככל שהמוח מתורגל להשגת מצב נוח ויעיל יותר, כך הוא נעשה טוב יותר בהשגת המטרה. כמו בלימוד כל מיומנות אחרת, הדבר פשוט דורש זמן וחזרה. את השפעתו החיובית של אימון המוח במצבי טראומה ניתן לראות בתוך פרק זמן קצר והיא נשמרת לטווח ארוך. כשנוצרה "למידה" המוח זוכר אותה. התהליך דומה ללימוד רכיבה על אופניים, כשהמוח לומד לשלוט במיומנות הזו הוא אינו שוכח אותה. 


פוסט טראומה טיפול

הוכחות מדעיות ומחקריות

טיפולי נוירופידבק  - אימון למוח לאחר טראומה הוכחו מחקרית ומדעית במשך שנים רבות. כך לדוגמא במחקר בשם "נוירופידבק אלפא-תטא בהפרעת דחק פוסט-טראומתית קרבית" 


(Medical Psychotherapy 1991;4:47– 60)


עשרים ותשעה חיילים עם PTSD  - פוסט טראומה קשה, הקשורה להשתתפותם במלחמת וייטנאם, השתתפו במחקר שבדק, האם אימון מוחי – נוירופידבק, יכול לשפר את מצבם הכרוני זה עשרות שנים.

חמשה עשר מתוכם, שנבחרו באופן אקראי עברו מפגשי נוירופידבק - אימון המוחי, וארבעה עשר נוספים קיבלו טיפול רפואי סטנדרטי בלבד, הכולל גם טיפול אישי וקבוצתי.

תוצאות המחקר שהתפרסמו היו בין הטובות ביותר אי פעם שתועדו לטיפול בפוסט טראומה.

בקבוצה שטופלה באימוני נוירופידבק פחתו תסמיני ה PTSD, וכן פחתו התלונות הגופניות, הדיכאון והחרדה, והשימוש בתרופות.


בבדיקה חוזרת שנערכה להם מידי חודש למשך כשלוש שנים, שניים עשר מתוכם דיווחו על כך שהשיפור במצבם נשמר, וארבע עשר מתוכם דיווחו שהפחיתו את השימוש בתרופות.


לעומת זאת, כל משתתפי קבוצת הביקורת, ארבעה עשר משתתפים במחקר שלא קיבלו אימוני נוירופידבק, דיווחו על התגברות תסמיני ה-PTSD, והחמרה במצבם. כמה מהם נזקקו לאשפוז חוזר.

מחקר זה מהווה מדגם מייצג לשורת מחקרים מבוססים, שהוכיחו את יעילותו הרבה של אימון המוח במצבים השונים של טראומות. המחקרים כמו המחקר הזה הוכיחו שאימון מוחי הוא שיטת טיפול מתקדמת אשר בעזרתה ניתן להשתחרר מהטראומה ולשפר משמעותית את איכות החיים. 


גישה טיפולית זו של אימון מוחי בפוסט טראומה מיושמת במרכזי בריאות נחשבים בארץ ובעולם, כך למשל ביה"ח הפסיכיאטרי במינכן, ביה"ח אוניברסיטאי בקולורדו ארה"ב, ביה"ח הפסיכיאטרי בקנזס ארה"ב ועוד. הטיפול מתבצע גם כסט טיפולים קבוע לחיילים בארצות הברית במסגרת תהליך שיקום לאחר אירועים טראומתיים שאירעו במסגרת השירות הצבאי.


במרכז לשיפור תפקודי המוח "אלפא בריין סנטר",  מתבצעים טיפולי נוירופידבק – אימון מוחי בשיטה יחודית ומתקדמת, בליווי אנשי מקצוע ומטפלים מוסמכים להתמודדות עם פוסט טראומה. הטיפולים  מוכרים בעולם המדעי והמקצועי, נעשים בטכנולוגיה מתקדמת ומאושרים על ידי ה-FDA, עם למעלה מ-87% הצלחה!

אל תישארו עם זה לבד!

לקביעת פגישת התאמה לטיפול מלאו פרטים

logo בניית אתרים