ספק של משרד הבטחון מס' 0011027986

ספק של משרד הבטחון מס' 0011027986

  1. דף הבית
  2. אודות
  3. מידע נוסף
  4. נוירופידבק
  5. קבוצת הסיכון לחרדה - הופכים משבר להזדמנות

חשיפה: האנשים בקבוצת הסיכון הפגיעה ביותר לחרדה בעקבות המלחמה  - וכך הם בוחרים להפוך את המשבר להזדמנות

רק שלוש שנים עברו מאז הקורונה וכבר חטפנו משבר חדש שהתחיל ב-7 באוקטובר.

כזכור לרובינו, בתקופת הקורונה כולנו התרגלנו למונח "קבוצת סיכון" וידענו שעל קשישים, בעלי מחלות רקע ועודף משקל צריך לשמור ביתר שאת.

כיום, במשבר החדש שפקד אותנו, גם כן קיימת קבוצת סיכון - ללקות בחרדה קשה. רבים מהאנשים שמשתייכים לקבוצת הסיכון הזאת מגיעים למצב של חוסר אונים ומצוקה.

מי היא אותה קבוצת סיכון?

אלה הם לרוב אנשים שסבלו מסוגים שונים של חרדה עוד לפני המלחמה.

אירועי ה-7 באוקטובר פרצו בהפתעה גמורה וגרמו טראומה למדינה כולה, ובקרב אנשים שסבלו מחרדה קודם לכן - החרדה התעצמה הרבה יותר.

כעת, בצל הלוחמה והבשורות הקשות המגיעות מידי יום מהחזית, נראה שחלק גדול מהאנשים חוזרים לאט לאט לשיגרה – אין ברירה אחרת. אך עבור מי שסבלו מחרדה לפני המלחמה - המצב שונה לגמרי.

להם קשה הרבה יותר לחזור לשגרה. החרדה מטילה צל כבד על חייהם, המתח הנפשי והציפייה להתקף החרדה הבא מונעים מהם התנהלות תקינה, ונראה שבעוד שכל העולם ממשיך בדרכו, הם דורכים על המקום.

אבל כמו במצבים רבים בחיים, לעיתים דווקא כשהבעיה הופכת להיות בלתי נסבלת, היא דוחפת למציאת פתרון.

כך מאות אנשים שסבלו מחרדה לפני המלחמה בוחרים לעזור לעצמם היום באמצעות שיטת הנוירופידבק שעוזרת להם להשאיר את החרדה מאחור.

 

מה זה נוירופידבק (Neurofeedback) ואיך זה מסייע לרפא חרדה?

כדי להבין איך נוירופידבק מטפל בחרדה, צריכים להבין קודם כל שהכל מתחיל ונגמר במוח.

לחרדה יש סימפטומים רבים: מתח נפשי גבוה, התקפים המאופיינים בדופק גבוה, הזעה, הימנעות ממצבים חברתיים, פחדים, חשש שמשהו רע עומד לקרות בכל רגע, התסמינים יכולים להתבטא בתסמינים פיזיים או מחשבות.

כל הסימפטומים הללו הם תוצאה של פעילות מוחית שיצאה מאיזון.

 

הבשורה המעודדת היא שהמוח שלנו הוא איבר גמיש שניתן לאמן אותו, ממש כמו שמאמנים שריר.

 

למשל: בכל גיל ניתן ללמוד שפה חדשה. באמצעות הנוירופידבק, אנחנו מלמדים את המוח שלנו

שפה חדשה: פעילות מוחית מאוזנת - מציאות ללא חרדה.

איך מאמנים את המוח?

לטכנולוגיה פורצת הדרך שבה מאמנים את המוח ומפחיתים את עוצמת החרדה והתדירות שלה קוראים דיפ - בריין נוירופידבק (Neurofeedback).

במהלך טיפול נוירופידבק פעילות המוח נמדדת בזמן אמת והמטופל לומד לשלוט בתגובת המוח שלו. כך הוא מאמן את המוח באופן פסיבי ובלי מאמץ מיוחד לחזור לאיזון אופטימלי.

טכנולוגית הנוירופידבק התגלתה כבר בשנות ה-60  על ידי חוקרים בתחום הפסיכיאטריה והנוירולוגיה. בחלוף השנים הטכנולוגיה התקדמה והתפתחה מאוד וכיום ישנן חברות ביו-טק שמייצרות מערכות נוירופידבק למכונים ברחבי העולם.

 

מי שסובלים מחרדה לרוב ניסו לא מעט טיפולים. למה דווקא נוירופידבק יעזור להם להשתחרר ממנה?

האמצעים לטיפול בחרדה מתחלקים לשתי קבוצות: אמצעים תרופתיים ואמצעים התנהגותיים.

טיפול תרופתי בחרדה גם כשעוזר ומפחית אותה, אפקטיבי רק כל עוד ממשיכים ליטול את הטיפול. ברגע שמפסיקים ליטול את התרופות - החרדה חוזרת. בנוסף, בטיפול זה קיימות תופעות לוואי.

באשר לטיפולים ההתנהגותיים (אימון, CBT, פסיכולוג ועוד) אלה הם בהחלט אמצעים טובים ואיכותיים. יחד עם זאת חשוב לזכור שהם יעזרו למטופל להבין את מקור הבעיה ולפתח הרגלים חדשים להתמודדות עמה, אך ברוב המקרים, הם לא מטפלים בבעיה מהשורש ולא פותרים אותה.

נירופידבק לעומת זאת שונה בכך שהוא מטפל במקור הבעיה - במוח ולכן הטיפול הוא אפקטיבי ומדויק יותר, וגם נמשך מספר חודשים בודדים, ולאחר מכן התוצאות נשמרות לאורך זמן. כי לאחר שהמוח למד את המיומנות הזו (כמו בלימוד רכיבה על אופניים לדוגמא) הוא זוכר אותה. 

חרדה כתוצאה מטראומה נפשית - האם הנוירופידבק יכול לעזור?

כאשר מתרחשת טראומה, המוח שלנו לומד את הטריגר שמבחינתו יצר אותה ומערכת מוחית מסוימת לומדת את ההקשר ומשמרת אותו באופן לא מודע. כדי להשתחרר מהטראומה יש צורך "לווסת" את המערכת המוחית שיצאה מאיזון בעקבות החוויה הטראומטית, וזה בדיוק מה שעושים באמצעות טיפול נוירופידבק.

יחד עם זאת, קליניקה רצינית לטיפולי נוירופידבק תדאג לבדוק התאמה למטופל הספציפי ולמצבו לפני המלצה על הטיפול. כמו בכל תחום טיפולי, וידוא התאמה חשובה להצלחת התהליך.

האם יש הבדל בין סוגי הנוירופידבק השונים בטיפול בחרדה?

הנוירופידבק הוא טיפול טכנולוגי. ממש כפי שאפשר לקנות טלפון נייד מסוג נוקיה שנת 2010 או Iphone 15  החדשני, כך גם בנוירופידבק התוצאות מושפעות מאוד מאיכות הציוד. לכן יש המון משמעות לרמת המכשור ולניסיון של המרפאה ולמיומנות אנשי המקצוע בה.

מרכז אלפא בריין סנטר נחשב למרכז נוירופידבק המוביל בארץ, מחזיק במיכשור המתקדם ביותר בארץ ואנשי מקצוע בעלי ניסיון של מאות אלפי מטופלים לאורך העשור האחרון.

איך הופכים לימון ללימונדה ומשתחררים מחרדה דווקא בעת משבר?

אחת הבעיות של אנשים שסובלים מחרדה היא שאפשר לחיות איתה. זה לא נוח, לא נעים אבל לא פעם אנשים משלימים עם המצב וממשיכים לחיות מיום ליום ומשבוע לשבוע כשהם סובלים מחרדה.

עד מתי? עד שהמצב מחמיר והופך להיות בלתי נסבל. המלחמה יצרה מצב שכזה עבור הרבה אנשים שפנו לחפש פתרון וכך גילו את שיטת הנוירופידבק שעוזרת להם להשתחרר מהחרדה מכאן ואילך.

 

האם טיפול בנוירופידבק לחרדה הוא טיפול יקר?

נוירופידבק הינו טיפול פרטי (בניגוד למקומות אחרים בעולם). לכן, בהחלט מדובר בהוצאה לא מבוטלת, אם כי צריך להסתכל על החזר ההשקעה. 

כשהחרדה כבר לא מהווה מכשול ואנשים יכולים לחזור לתפקוד ולשוב לעבודתם, ההשקעה חוזרת מהר מאוד. ואם תשאלו אלפי מטופלים שהשתחררו דרך טיפול נוירופידבק מהחרדה , הם יגידו לכם שהם לא יכולים להבין איך לא שמעו קודם על הטיפול שהחזיר אותם לחיות בלי חרדות. 

 

לקביעת פגישת התאמה לטיפול

logo בניית אתרים