שאלות ותשובות על נוירופידבק במרכז "אלפא בריין סנטר"
מה זה נוירופידבק?
פעילות המוח שלנו קובעת את כל תחושותינו ומעשינו.
בעוד שאצל רוב האנשים פעילות המוח תקינה, עדיין ייתכנו מקרים של חוסר איזון או תחושות מתמשכות המשפיעים על חיי היום יום. כאן נוירופידבק יכול לסייע.
נוירופידבק היא דרך לאמן את פעילות המוח; באמצעות משוב. כדי להבין מהו נוירופידבק, יש להבין תחילה מעט על גלי המוח.
גלי המוח הם אימפולסים חשמליים המיוצרים כאשר תאי המוח מתקשרים זה עם זה. גלי המוח של המטופל נותנים לנו הרבה מידע על מה שהמטופל מרגיש וכיצד הוא מתפקד; רמות הלחץ שלו, מצב הרוח ותפקוד המוח באופן כללי.
שימוש בחיישנים על גבי הקרקפת, מאפשר לנו למדוד פעילות זו ולעקוב אחריה. תוכנת ניתוח (מפות המוח QEEG), מאפשרת לנו לזהות את הפעילות הספציפית הגורמת לתסמיני המטופל.
ברגע שאנו יודעים מהם האזורים שלא מתפקדים כראוי, ביכולתנו ליצור תוכנית אימון שמטרתה לסייע למוח להגיע למצב של איזון ויעילות. כאן נכנס הנוירופידבק לתמונה.
במהלך טיפול נוירופידבק, ניתן לעקוב בזמן אמת אחרי הפעילות המתרחשת במוח של המטופל ולהשוות את הנתונים למצב הרצוי. כאשר המוח מתקרב לכיוון של פעילות רצויה יחסית, המטופל מתוגמל בתגובה חיובית על גבי צג המחשב. בדרך כלל משוב (פידבק) זה מופיע בצורת משחק, מוסיקה או סרט.
הצלילים והתמונות אומרים למטופל באופן מידי מתי מוחו מתקרב לכיוון של תפקוד יעיל ומאוזן יותר ומתי לא. כאשר הסרט מופעל, הדבר נובע מכך שהמוח מתקרב למצב הרצוי. כאשר הסרט נעצר, הדבר מעיד על כך שהמוח מתרחק מכיוון הרצוי.
בדומה מאוד לכך שתרגול גופני מפתח שרירים מסוימים, ככל שהמוח מתורגל להשגת מצב נוח יותר, ויעיל יותר, כך הוא נעשה טוב יותר בהשגת המטרה. כמו בלימוד כל מיומנות אחרת, הדבר פשוט דורש זמן וחזרה.
נוירופידבק מבוסס על שני עקרונות מדעיים: המוח שלנו הינו איבר גמיש ולכן ניתן לשנות אותו ( נוירופלסטיות) עיקרון נוסף הוא שניתן לשנות את המוח על ידי תהליך שנקרא למידה אופרנטית. כלומר, על ידי מתן תגמול על פעילות רצויה.
למה עלי לצפות מאימוני נוירופידבק?
כאשר מדברים על אימון מוח - האימונים נעימים למדי.
המטופל נשען לאחור בנוחות בכיסא, בעוד שהחיישנים עוקבים אחר גלי המוח שלו.
סרטון וידאו, מוזיקה או משחק כלשהו מודיעים למטופל אם יעד האימון של המוח הושג או לא הושג. שימוש במד זה, מאפשר למטופל ללמוד כיצד להניע את המוח לכיוון של איזון רב יותר ותפקוד טוב יותר.
לתיאום פגישת התאמה במרכז אלפא בריין סנטר
השאירו פרטים
האם אקבל אבחון? האם הטיפול מהווה תחליף לתרופה?
הפגישה אינה מהווה אבחון, וגם אין צורך באבחון להבנת הבעיה. הבדיקה ממפה את מוח המטופל, במטרה לחפש אזורים שבהם מתרחשת פעילות יתר או תת-פעילות, המתאימה לתסמיני המטופל, וכדי לבנות תוכנית אימונים במטרה לסייע למטופל להתקדם לכיוון היעדים הרצויים.
הפרעות כגון חרדה, דיכאון, OCD, לקויות למידה, הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD), הפרעות בזיכרון, הפרעות קשב וריכוז, אוטיזם וכו' מתבטאים בין היתר בליקוי מהותי בתפקודי המוח. לכן, אימון מוחי יכול להועיל לכל אחד ממצבים אלו.
מסיבה זו, אימוני נוירופידבק שמתבצעים באופן של אימון אישי מהווים דרך המאפשרת למטופל לשפר את דפוסי המוח שלו ובכך להקל על התסמינים הרלוונטיים ולהשיג מטרות חשובות.
נוירופידבק אינו מהווה תחליף לתרופה. פעולתנו מתמקדת אך ורק בפתרון תסמינים על ידי טיפול בחוסר האיזון שבבסיסם.
עד כמה יעיל הטיפול?
נוירופידבק יעיל במרבית המקרים ומספק תוצאות מדידות. בשיטה שבה אנו מטפלים במרכז "אלפא בריין סנטר" ניתן לראות כי לפחות 87% מהמטופלים חווים שיפור מהותי בתסמינים ובאיכות החיים. אחוזים אילו תואמים את אחוזי השיפור במדד העולמי, באותה שיטת טיפול המיושמת במרכזים רפואיים בעולם.
דוגמאות לנוירופידבק
לדוגמה, חנה סובלת מקשיי הירדמות, יש לה בעיות ריכוז, והיא מוצאת שאינה יכולה לשלוט בתגובותיה הרגשיות.
בחנו את המקרה שלה והחלטנו שככל הנראה נוכל לעזור לה. ערכנו בדיקת QEEG, ונוכחנו לראות פעילות המעידה על מצב של עוררות גבוהה; האזורים המעורבים בתגובתיות הרגשית ובחרדה פועלים בקצב גבוה פי שלושה מהקצב הרצוי. אין פלא שהיא חסרת מנוחה.
אחרי ניתוח זהיר של פעילות המוח שלה, ראינו שהחרדה משפיעה על יכולתה לעבור ממצב של ערנות למצב מנוחה; סביר להניח שזהו המקור לבעיות השינה שלה. בעוד שלא קיימת בעיה נראית לעין לקשיי הריכוז שלה כשלעצמה, החרדה שלה שואבת את מרבית המשאבים של מוחה ומותירה מעט מאוד לריכוז וקבלת החלטות בראש צלול.
לאחר שזיהינו את האזורים הבעייתיים, יצרנו עבור חנה תוכנית אימונים בנוירופידבק.
במהלך אמוני הנוירופידבק של חנה, ניטרנו את האזורים המעורבים בחרדה שלה בזמן אמת. כאשר מוחה נע קדימה אל עבר מצב רגוע יותר, המשחק שלה מתקדם – סימן חיובי המודיע לה שהמוח שלה נמצא בכיוון הנכון. כאשר היא מתחילה להרגיש יותר חרדה פנימית, המשחק נעצר והצליל נעלם – איתות שלילי המודיע לה שהיא בכיוון הלא נכון.
ככל שמצבה משתפר, כך אנו הופכים את האתגר לקשה יותר – כך שאם היא רוצה לקדם את המשחק, המוח שלה חייב לעבור בהתמדה מרחק רב יותר ויותר על מנת להגיע למצב מאוזן יותר ללא חרדה. ככל שחנה מבצעת שוב ושוב את האמון הזה, היא לומדת כיצד להחזיר את המוח שלה למצב רגוע.
לאחר תרגול נוסף מיומנויותיה משתפרות, וזמן לא רב לאחר מכן, היא מסוגלת לבצע את המעבר מערנות למנוחה בעצמה, ללא עזרתנו. ככל שאנו עוקבים אחר התקדמותה, אנו מבחינים בשינוי תואם במפת המוח שלה. חנה מדווחת שקל לה יותר לבחור את התגובות הרגשיות שלה, וכי היא שולטת יותר על תגובותיה. השינה שלה ויכולתה להתרכז השתפרו כתוצאה מכך.
התסמינים שלה נרגעו, מוחה נמצא כעת במצב יותר אופטימלי ומפת המוח שלה מוכיחה זאת.
חנה היא רק דוגמה אחת כיצד נוירופידבק יכול לסייע להחזרת המוח לתפקוד בריא יותר.
למה לטפל באמצעות נוירופידבק?
אלפי מטופלים מרוצים |
|
87% הצלחה |
|
לא פולשני |
|
מוכח מדעית ומחקרית |
טיפול מותאם אישית |
|
מטפלים בעלי הכשרה וניסיון |
|
אפקטיבי לטווח ארוך |
|
ללא תופעות לוואי |