טיפול מותאם אישית: לאמן את המוח ולהתגבר על החרדה
הרפואה מתקדמת ושואפת לספק מענה המותאם אישית לכל אחד. אחד התחומים שבהם היא כבר מצליחה ליישם מענה אישי הוא תחום הפרעות הנפש, זאת על ידי אימון מוחי, אימון אזורים ספציפיים במוח, המעורבים לפי המדע והמחקר, בסימפטומים הקשורים להפרעות השונות, כמו חרדה, טראומה והפרעות נוספות.
אימון מוחי זוכה לסקרנות בקרב קהל המטפלים והמטופלים, שמבינים שתרופות, או טיפול פסיכולוגי, זה טוב וגם הכרחי לפעמים, אבל זה לא תמיד מספיק.
דנה לדוגמא, בשנות השלושים, עוסקת באומנות ומעבירה סדנאות אומנות, היא אוהבת מאוד את העבודה שלה, אך יש תקופות בהן היא אינה מעבירה סדנאות כלל, הדבר הפוגע משמעותית בהכנסה שלה, וכל זה לדבריה, בגלל חרדה קשה שמנהלת לה את החיים. בכל פעם שהיא עומדת להתחיל סדנה חדשה, לפגוש את הקבוצה ולהתחיל, התחושות הקשות מציפות אותה, עד כדי כך שהיא נאלצת לבטל מפגשים ולכן נמנעת מלפתוח קבוצות. דנה למדה במשך מספר חודשים לאמן את המוח, והצליחה להיפטר מהחרדה שלה, מה שלא עשו שנים רבות של טיפולים שונים, עשה האימון המוחי שהותאם לה אישית. כיום המצב שלה טוב מאוד.
איך מאמנים את המח
נוירופידק. אחת הדרכים המתקדמות לאמן את המוח, הנפוצה במרכזים רפואיים בארץ ובעולם. האימון נקבע לפי פרוטוקול ייחודי, לאחר בדיקת QEEG שממפה את הפעילות המוחית ומזהה אזורים ספציפיים הזקוקים לאימון.
דנה הגיעה לסדרת מפגשי אימון, 40 דקות כל מפגש, שבהם היא יושבת בנחת בכיסא וצופה בסרט לבחירתה, בכל הזמן הזה חיישנים המוצמדים לקרקפת הראש מנטרים את פעילות המוח שלה, ברגע שהתוכנה העוקבת אחר התקדמות האימון מזהה כי התבצעה פעילות מוחית חיובית היא מקבלת משוב (לא מודע), פידבק שמיעתי וויזואלי. המטרה היא שהמוח יבצע תהליך טבעי של למידה וילמד לבצע את אותן פעולות חיוביות באופן עצמאי. ככל שהאימונים התקדמו דנה דיווחה על שיפור שהלך וגדל, עד שהיום לדבריה אינה סובלת עוד מחרדה.
נוירופידבק במחקרים
על נוירופידבק אפשר ששמעתם רק עכשיו או לאחרונה, אבל למעשה, המחקרים הראשונים נעשו כבר בשנות ה-50 של המאה הקודמת, הטיפול המיושם כיום הינו פרי מחקרים רבים ומבוססים שהתפרסמו בכתבי עת רפואיים נחשבים בעולם.
את ההוכחות המחקריות ליעילות נוירופידבק בהפרעות הנפש השונות ניתן למצוא במקומות רבים, כך בתחום החרדה, וכך בתחום הטראומה, וכן בהפרעות הנוספות.
הקשר בין המוח להפרעת החרדה
הקשר בין המוח לבריאות הנפשית הוא ברור. המוח שלנו משפיע על הרגשות, התחושות והמחשבות שלנו, ולמעשה מייצר פעילות מנטלית. בעזרת בדיקת QEEG אנו יכולים להקליט את הפעילות המוחית, לזהות פעילות יתר או תת פעילות, ועל ידי חישובים שונים כמו השוואה לפעילות נורמה לפי גיל ועוד, לבחור כיצד לאמן את המוח על מנת להחזיר את הפעילות המוחית לתפקוד אופטימלי. בפועל, הדרך לעשות זאת היא על ידי פידבק, תוך כדי האימונים, המוח שלנו מקבל פידבק, מתי הוא התקדם לכיוון הרצוי ומתי לא, אנו לומדים לזהות את הדרך להשגת פידבק, ומשכללים את עצמנו מאימון לאימון ורואים תוצאות בהתאם.
כמה זמן נמשך האימון המוחי?
בניגוד לטיפולים אחרים, נוירופידבק הוא טיפול קצר מועד, בתוך מספר חודשים נסיים את הטיפול והיתרון הגדול הוא שהתוצאות נשמרות לאורך זמן ולשנים. בכל המחקרים שנעשו, כאשר חזרו לבחון את מצבם של המטופלים לאחר שנה, שנתיים ושלוש, מצאו שאצל מרבית המטופלים המצב נשמר ולא חלה נסיגה. יש כאן בשורה טובה למתמודדי נפש, בתוך זמן קצר ניתן לדעת האם הטיפול יעיל ואילו תוצאות ניתן להשיג, לא צריך לחכות יותר מידי זמן. היתרונות הבולטים הנוספים הם שזהו טיפול לא תרופתי, ללא תופעות לוואי או כאב.
מתי לפנות לטיפול נוירופידבק
בדרך כלל, אנשים הסובלים מחרדה או טראומה פוגשים את האימון המוחי לאחר שכבר ניסו טיפול או שניים, שלא הועיל להם במידה מספקת. כך היא דרך העולם, אנשים מחפשים פתרון, לאחר שהפתרון המוכר והרגיל לא עזר להם. אך השאיפה היא שיותר אנשים יאמנו את המוח שלהם כבר בראשיתה של ההתמודדות עם הקשיים. אין סיבה לחכות שהבעיה תחמיר ותשפיע באופן שלילי על איכות החיים, על ידי אימון מוחי ניתן להתגבר על הקשיים ולהיפטר מהם מוקדם ככל האפשר.