כיצד נוירופידבק מטפל בפוביות?
פוביה זהו אחד ממצבי החרדה הנפוצים. פוביה מתבטאת בפחד מדברים שונים וסיטואציה מסוימת, במידה כזו הגורמת לאדם מגבלות תפקודיות.
לדוגמא, פחד ממעליות היא אחת הפוביות המוכרות. אדם הסובל מפוביית מעליות נמנע מלהיכנס למעלית, בכל פעם שהוא עולה במדרגות, הוא חש שהוא נמנע מ'אסון', ככל שהוא ממשיך להימנע ממעליות, החרדה הולכת ומתחזקת אצלו, אחרי חודשים וגם שנים שהוא לא התקרב למעלית, עלייה במעלית הופכת להיות הדבר הכי מאיים ומפחיד שיכול להיות עבורו.
פוביה עלולה להתפתח בעקבות חוויה טראומתית בילדות או בבגרות, אך לא תמיד יש סיבה שניתן להצביע עליה כגורם.
ישנם סוגים שונים של פוביות. כמו פוביה ממעליות, יש אנשים הסובלים מפוביה מבדיקות דם, מרופאים, מנהיגה, חרדה בריאותית – היפוכונדריה, פוביה מטיסות, ממקומות גבוהים, ממקומות סגורים - קלסטרופוביה, ואפילו פחד מפירות.
לא ניתן להמעיט במידת השפעתה של הפוביה על חייו של האדם, הפוביה יכולה לפגוש אותו בהפתעה גמורה, באמצע יום עבודה, באוטובוס, בפגישה ובחברת אנשים, כיצד יגיב? כיצד יתמודד עם הפוביה בשעת מבחן? רוב האנשים הסובלים מפוביה מגדירים אותה מציקה ומטרידה, ובעיקר מגבילה.
יהודית, כדוגמא, סובלת מפובית מעליות, היא מצליחה להימנע מעלייה במעלית כבר לא מעט זמן, אך האם תצליח להימנע מכך תמיד? האם תמשיך לוותר על הגעה למקומות המחייבים עליה במעלית, כמו שכבר עשתה כשגילתה שהרופא שחיכתה לפגוש זמן רב, על מנת לקבל ממנו חוות דעת, נמצא בקומה ה- 28 ?
זיו, בן 35, מתמודד עם פוביה מבדיקות דם, האם יוכל תמיד להימנע מבדיקות תקופיות ובדיקות אבחון רפואי ?
קורין, בת 40, אמא לילדים הסובלת מפוביה מנהיגה, חשה מוגבלת מאוד מכך שאינה מסוגלת לנהוג, הדבר מגביל אותה מאוד.
אף אדם אינו רוצה שהפוביה תנהל את חייו, ותמנע ממנו דברים, זו הסיבה שחשוב לטפל בפוביה, על מנת לפתור את המצב, להתמודד באופן יעיל ולהתגבר עליה.
האם זה אפשרי?
פוביה ותגובה - פעולת המוח
כשאדם סובל מפוביה, התגובה שלו כשהוא נחשף אליה היא תוצאה של פעולת המוח. זוהי אינה תגובה רציונלית, זהו פחד פנימי עמוק שיכול להתבטא בבכי, בריחה וחרדה אמיתית, קשה מאוד לשלוט בתגובה הזו. לא יעזור לנסות לשכנע אדם עם פוביה להתמודד פנים מול פנים עם הדבר שבעיניו הוא "המאיים ביותר" ללא עזרה מקצועית.
אחת הדרכים היעילות להתמודד עם הפוביה ולהתגבר עליה היא לאמן את המח להגיב בצורה אחרת לפוביה, ותתפלאו לשמוע, כיום זה אפשרי ועובד.
בעשורים האחרונים, מיישמים שיטה ייחודית לטיפול בפוביה הנקראת נ'וירופידבק', שיטת טיפול שמתבססת על אימון מוחי, תרגול ואימון אזורים שונים במוח, שבהם פעילות גלי המח אינם תקינה. בעזרת נוירופידבק מחזירים את הפעילות המוחית לסדרה, כשהמטרה היא להרגיע את הפוביה וגם ולהתגבר עליה.
בטיפול בפוביה משלבים 'נוירופידבק' ו CBT - טיפול התנהגותי קוגניטיבי. מיישמים שיטה מקובלת בתוך CBT תוך כדי שימוש בנוירופידבק, על מנת לעקוב אחרי תגובות ספציפיות במוח.
במהלך הטיפול חושפים את האדם לאט ובהדרגה, לדברים שנתפסים אצלו מאיימים, ומאמנים את המח להגיב אליהם בצורה אופטימלית. שילוב נוירופידבק וCBT בפוביות מוכיח את עצמו כיעיל ואפקטיבי.
זיו, שסבל מפוביה מבדיקות דם, לא היה מסוגל לראות דם, מזרקים, להריח את הריח של המעבדה, כל אילו היו גורמים לו לתגובה חריפה של מצוקה וחוסר שליטה. כיום, לאחר טיפול נוירופידבק ו CBT הוא עבר לראשונה מזה שנים בדיקת דם בהצלחה והוא בדרך הנכונה להתגבר על הפוביה שהגבילה אותו עד מאוד.
כל אדם הוא שונה, כך גם הפוביות השונות, וכך גם פעילות גלי המוח המשתנה מאדם לאדם. טיפול נוירופידבק מתבצע בהתאמה אישית לכל אדם, זה היתרון הגדול שלו, מעבר לכך שהוא אינו תרופתי ואינו פולשני, וכמובן אינו כרוך בתופעות לוואי.
איך מתחילים לטפל בפוביה
1)
בדיקה מקדימה - לפני התחלת הטיפול בשיטה זו עורכים לכל מטופל בדיקת QEEG, זוהי בדיקה לא פולשנית הרושמת את דפוסי פעולת המח ומזהה מוקדים
שבהם הפעילות חוגרת מהנורמה. בדיקה זו מאפשרת להתאים את האימון המוחי לכל אחד באופן אינדיבידואלי, על מנת להשיג את השיפור הרצוי והנכון לו ולטפל בקשיים הספציפיים שלו.
טיפול נוירופידבק שאינו כולל בדיקה, פעמים רבות לא ישיג את מטרתו, שכן האימון יהיה לא ממוקד ומפוזר, וכן לא תתאפשר מדידה תוך כדי ואחרי הטיפול על מנת להעריך את יעילות הטיפול. לכן, חשוב מאוד לבצע טיפול נוירופידבק לאחר ביצוע בדיקת QEEG.
2)
פרוטוקול טיפולים מותאם אישית - לכל טיפול יש מטרות שחשוב למטופל להשיג, וכאן היתרון הגדול של טיפול נוירופידבק בשיטת LOREATA Z SCORE שאותה מיישמים אצלנו ב"אלפא בריין סנטר", הטיפול מתבצע בהתאם לפרוטוקול טיפולים אישי, שהוכח ונבדק כיעיל באותה בעיה ספציפית של המטופל, ובהתאם לסימפטומים שלו, ואינו אחיד לכולם, באופן זה המותאם אישית לכל מטופל הדרך לשיפור היא קצרה והתוצאות משביעות רצון.
3)
עכשיו מתחילים להתאמן. מגיעים למכונים המצוידים בטכנולוגיה ובמכשור מתקדמים ומיישמים את פרוטוקול האימון בסדרת טיפולים קצרה אך ממוקדת, פעם אחר פעם, מאמנים את המוח בטיפול חוויתי, ומתקדמים לעבר המטרה - להתגבר על הפוביה.
תקופת האימונים מוגדרת בזמן, ולכן די מהר ניתן לדעת האם הטיפול מסייע ולחוש בשיפור.