פוסט טראומה מהילדות
פוסט טראומה מהילדות - מהו הטיפול המתקדם היום?
כאשר אומרים את המושג פוסט טראומה מהילדות, הדבר הראשון שמבינים הוא שמדובר על טראומה שפגעה בנפש, מנעה או חסמה את ההתפתחות הילד הזה שהפך למתבגר והיא עדיין חוסמת ופוגעת בהתפתחות ובהתקדמות שלו בחיים לעתים באופן בלתי מודע.
כ-8% מהאוכלוסייה סובלים מפוסט טראומה וממידה כזו או אחרת של סימפטומים. הבעיה לא חולפת כלעומת שבאה, והיא דורשת טיפול. זוהי הפרעה שעלולה להתפרץ על רקע טראומה אצל כל אדם בכל גיל בעולם ובישראל.
ככל שמקדימים לטפל בפוסט טראומה סמוך לאירוע או לאירועים הטראומתיים, כך יש סיכוי להפחית או למנוע את אפקט הפוסט טראומה המתמשך אולם לא תמיד זה אפשרי.
גישות פסיכואנליטיות מהעבר ראו את הפרעת הפוסט טראומה תוצאה של טראומת ילדות אשר לא עברה עיבוד, הבנה והפנמה אלא בדיוק להיפך - הדחקה, הכחשה, ביטול או התעלמות, אשר מתעוררת לעיתים על רקע של טראומה אחרת עקב חוסר יכולתם של מנגנוני ההגנה להגן ולהתמודד עם הטראומה בפעם השנייה.
בדרך כלל יש קורלציה בין הטראומה הראשונה הבלתי מעובדת לזו שהתרחשה לאחר מכן ו"העירה" אותה.
סימפטומים של פוסט טראומה מהילדות
על פי ספר האבחנות הפסיכיאטריות, פוסט טראומה מהילדות מאופיינת בסימפטומים רבים ובין השאר:
- בחשיפה ישירה או עקיפה לאירוע טראומתי שגרם לפחד מוות.
- האירוע הטראומתי מחזיר אל האדם פלאשים של זיכרונות פולשניים ומכאיבים מהאירוע כמו דימויים ויזואליים, מחשבות, תחושות ועוד.
- האדם חולם ומשחזר את האירוע המפחיד שוב ושוב.
- אדם שמתנהג או חווה שוב את הטראומה עד התנתקות מהסביבה.
- מצוקה נפשית לכל זיכרון, ריח או תחושה המזכירה את הטראומה.
- ערות פיזיולוגית לכל גירוי או תחושה המסמלת את הטראומה.
- הימנעות ממחשבה, זיכרונות, מקומות או רגשות המעוררים את הטראומה.
- שינויים קיצוניים במצב רוח ותפיסה מעוותת על האני העצמי ועל העולם.
- רגשות אשם, אובדן הביטחון העצמי. חרדות, כעס ועוד.
- חוסר יכולת להיות אופטימיים ולחוות שמחה או אהבה.
- התפרצויות כעס פיזיות או מילוליות.
- הרס עצמי. בהלה בלתי הגיונית. קשיי ריכוז ובעיות שינה.
מה קורה במוחם של הסובלים מפוסט טראומה?
כבר הוכח באין ספור מחקרים כי לכל הפרעה או מצוקה נפשית יש ביטוי פיזי במוח כמו פעילות מוגברת או מופחתת באזור מסוים הקשור לדימוי עצמי, אופטימיות, שמחה, תקווה ועוד.
במחקרים שנעשו הוכח כי הפרעה פוסט טראומתית גורמת לכך שיש הפרשה נמוכה באופן יחסי של חומרים מרגיעים לגוף כמו אדרנלין, קורטיזול, אופיאטים ועוד אשר תפקידם הוא לווסת תגובות בעת לחץ, שהוא אחד מהסימפטומים הבולטים והמרכזיים אצל כל מי שחווה פוסט טראומה מהילדות ובהמשך בחייו הבוגרים.
בין הטיפולים המומלצים גם טיפול נוירופידבק שאיננו פולשני ויודע "לאמן" אזורים הפועלים באופן חריג במוח ולהחזיר אותם לתפקוד התקין שלהם.
לשנות את המחשבות- לשנות את ההתנהגות CBT
מלבד טיפול נוירופידבק במי שעברו פוסט טראומה מהילדות גם טיפול התנהגותי קוגניטיבי - CBT עשוי לעזור באופן כזה שהמטפל מכוון את המטופל לאימוץ דפוסי חשיבה חדשים, כדי שיוכל להתגבר על מצוקה רגשית והרגלי חשיבה שליליים.
טיפולים קוגניטיביים אלה מתמקדים בסימפטומים אצל מי שחווה פוסט טראומה וכוללים חשיפה הדרגתית לגירויים הגורמים להתעוררות של זיכרונות, פלאשים, ריחות, ומקומות המחזירים את המטופל למקום בו התרחשה הטראומה.
תפקידו של המטפל הוא לחשוף באופן הדרגתי את המטופל לחוויה באופן מפוקח ומבוקר, מבלי להשתמש ב"מאגרי" הכעס והאימה שיש לו אלא באופן ישיר ורציונלי והגיוני.
נוירופידבק הנה שיטת אימון מוחי הפועלת באופן ישיר על תפקוד המוח והיא מלמדת את המוח לתפקד באופן יותר יעיל ולהתגבר על ליקויים שנוצרו בתפקוד בשל פוסט טראומה מהילדות.
הטיפול מבוסס על הפעילות החשמלית במוח ומשמש לצורך אימון אזורי המח השונים, המשפיעים על הסימפטומים ותפקודו של האדם, זהו ביופידבק – משוב, המופעל על המוח אשר גורם להנעת גלי מוח ולעיכוב של גלי מוח אחרים במטרה ליצור וויסות מוחי נכון.
אימון זה דורש סדרת טיפולים וניתן לעשותו גם בבית. קודמת לו סריקה מוחית (בדיקת QEEG) אשר מציגה את תפקוד המוח באזורים השונים והתאמת פרוטוקול טיפולי מומלץ בהתאמה אישית לכל אחד.
שילוב נוירופידבק וCBT כטיפול פוסט טראומה מהילדות יכולים לחולל שינויים ארוכי טווח בתפקודי המח של האדם, למזער את הנזק מחוויית הטראומה, להפחית סימפטומים, וגם להעלים אותם, כך שלא ימשיכו להשפיע באופן שלילי וללוות את האדם כל חייו. הדבר החשוב ביותר להבין הוא שפוסט טראומה מהילדות אינה עניין שחייבים להשלים איתו, כיום ניתן לאמן את המח ולהשאיר את הטראומה מאחור.